Прва фрула Шумадије

posted in: НОВОСТИ | 0

Под покровитељством Општине Рача и у организацији Туристичке организације општине Рача и Културног центра Радоје Домановић, након три деценије обновљено је саборовање народа Шумадије и фрула се поново вратила у Рачу.

Централни догађај је такмичење фрулаша Шумадије, Поморавља и града Београда и квалификације за републичко такмичење фрулаша које се одржава у Прислоници код Чачка.

Мајстор фруле Бора Дугић који је и рођен у селу Ђурђеву код Раче донео је фрулу поново у Рачу и предао је домаћину Сабора, Министарки без портфеља проф. др Славици Ђукић Дејановић и руководству општине Рача.

У Карађорђевој улици испред општине Рача током дана је одржан Сајам народних рукотворина „Најбоље из Шумадије“ где је учешће узело преко 30 излагача.

Фрулаши су се такмичили у 6 категорија где је наступило укупно 20 фрулаша.

Оркестар Бобана Продановића је пратио извођаче на фрули а у ревијалном делу програма видели смо и наступе КУД-а „ОШ Карађорђе“ и ФА КЦ „Радоје Домановић“ из Раче, вокалног солисту Сузану Стојићевић, као и наступ победника за најбољу хармонику Србије Бобана Живковића.

Награду за прво место у категорији младих до 12 год. добила је Теодора Станкић, од 12 до 16 година Светозар Шутић, а прво место у категорији младих дуета припало је Јелисавети и Светозару Шутићу.

У категоријама  дуета трећу награду освојили су Миљојко Ђоковић и Миливоје Марковић, друга награда припала је триу Славољуб Гудурић, Милосав Ранковић и Владимир Мишић, а најбољи дует у категорији Изворног свирања је дует браће Јанкa и Богданa Лукићa.

У категорији Изворно свирање треће место освојио је Јордан Васиљевић другонаграђени такмичар у категорији изворно свирање је Славољуб Гудурић а победник у категорији изворно свирање на „Првој фрули Шумадије“ је Драгош Ковачевић.

У категорији савременог свирања на фрули чули смо 12 фрулаша. Треће место освојила је Јована Лазић из Новог Сада, друго место припало је Богдану Лукићу из Крагујевца а победник првог шумадијског сабора у категорији савременог свирања на фрули је Јанко Лукић из Крагујевца.

Стручни жири је донео одлуку да апсолутни победник и добитник звања „Прва фрула Шумадије“ за 2017. буде Јанко Лукић. Награду лауреату, уникатну фрулу из мајсторске радионице маестра Боре Дугића, уручио је лично Бора Дугић.

 

 

 

 

 

 

Share Button