КАРАЂОРЂЕВИ ДАНИ 2017

posted in: НОВОСТИ | 0

У години обележавања 200 година од страдања Ђорђа Петровића Карађорђа Туристичка организација општине Рача органзовала је  традиционалну манифестацију „Карађорђеви дани 2017“ са више дневним програмским садржајима.

 

26. јула у родном селу Вожда Ђорђа Петровића – Карађорђа, Вишевцу, делегације општине Рача, Месне заједнице Вишевац и заинтересованих удружења грађана положили су венце на Карађорђев споменик. У цркви Светог Архангела Гаврила одржан је помен Карађорђу на дан његовог страдања а након поздравног говора председника општине Рача Ненада Савковића виђен је наступ гуслара ДГ „Карађорђе“ из Крагујевца и поетско драмски приказ у извођењу глумаца Народног позоришта из Ниша, „Карађорђе пут страдања“.

Према програму 27. јула уз организован је Научни скуп „Два века од смрти српског Вожда Ђорђа Петровића Карађорђа“ у сали Скупштине општине Рача где су представљени и научни радови објављени у Митолошком зборнику 37.

У центру Раче испред Дома културе, 28. јула одржан је ревијални концерт фрулаша, где су наступили најбољи фрулаши србије а у програму је учествовала и Даница Крстић. Све учеснике је пратио оркестар Бобана Продановића.

29. јула више хиљада посетилаца могло је да ужива музичком спектаклу групе Ван Гог, као и предгрупе епилог из Крагујевца.

Следеће вечери 30. јула одржан је концерт народне музике и традиционални Сабор „Карађорђе звездо завичајна“ где је наступило више културно уметничких друштава из целе Србије.

Дешавања су настављена и у августу када је 8. августа одржана манифестација у Сепцима „У походе цркви под записом“ а 11. августа представљање монографије „Карађорђев дом“ Живојина Андрејића.

13. августа у Средњој школи „Ђура Јакшић одржан је турнир у шаху у сарадњи са Шаховским савезом Шумадије.

 

На преображење 19. августа у селу Вучићу одржана је 20 по реду манифестација „Под орахом“.

 

 

 

Share Button