Одржан научни скуп у Рачи

posted in: НОВОСТИ | 0

У организацији Центра за митолошке студије Србије а уз подршку Туристичке организације општине Рача одржан је научни скуп „Живојин Андрејић – мултидисциплинарност данас“ у сали СО Рача. Центар за митолошке студије Србије ове године обележава 20 година постојања. Скупом су преседавали проф. др. Злата Бојовић, дописни члан Српске академије наука и уметности, проф. др. Миодраг Стојановић, проф. др. Гордана Јовановић и проф. др. Радмило Петровић а од познатих научника у раду су учествовали др Милош Луковић, проф. др. Марко Атлагић, проф. др. Голуб Јашовић, проф. др. Дејан Тубић, проф. др. Предраг Јашовић, доц. др. Вера Јовановић, др. Милорад Радусиновић, проф. др. Радован Радовановић и др.

DSC_5751_resizeПосле поздравне речи, проф. др Миодраг Стојановић уручио је Признања Центра за митолошке студије Србије, општини Рача и Туристичкој организацији општине Рача. Признања су примили председник општине Драган Стевановић и директор туристичке организације Давор Тимотијевић. Научни скуп је отворио председник општине Рача, професор Драган Стевановић који се уједно и захвалио на урученом признању.

Иницијативу за одржавање научног скупа подржали су Филозофски факултет у Косовској Митровици, Општина Рача, Историјски архив Шумадије, Регионални завод за заштиту споменика културе, Регионална библиотека „Вук Караџић“, Средња школа „Ђура Јакшић“, ОШ „Карађорђе“, Културни центар „Радоје Домановић“ и Туристичка организација општине Рача. Овим поводом  издат је двотомни Зборник у коме су објављени радови за овај научни скуп.

DSC_0762_resizeНа самом скупу, а на предлог Туристичке организације општине Рача и Живојина Андрејића, покренута је иницијатива за обнову Карађорђевог дома у Рачи који је нажалост данас у веома лошем стању и потребна је реконструкција објекта. Карађорђев дом је за потребе сиротишта саградила краљица Марија Карађорђевић. 

У току одржавања скупа у холу дома отворена је и изложба „Венчање Александра и Марије“. Аутор изложбе Горан Милосављевић из Историјског архива Шумадије, уврстио је у поставку фотографије и документа која сведоче о том радосном догађају у краљевском дому Карађорђевића. Изложбу је такође отворио председник општине Рача, професор Драган Стевановић.

Ово венчање краљевског пара из јуна 1922. године у Београду представљало је круну српско-румунског пријатељства. Краљ Срба, Хрвата и Словенаца, оженио се румунском принцезом Маријом Хоенцолери Сигмаринген са којом је имао три сина: Петра, Андреја и Томислава.

DSC_5747_resizeИзложба садржи многе фотографије, међу којима се издваја  импозантна слика када Млади соколи поздрављају краљевски пар, затим краљица Марија у венчаници, краљица са мајком и патријархом Димитријем у свечаној ложи, Александар и Марија на свечаности у Старом двору, венчање у Саборној цркви. Такође се могу видети дворац Пелеш у Синаји, извештај француског посланства о припреми лађа за пратњу краљеве веренице, писмо-честитка главног кума, енглеског краља Џорџа V, писмо-честитка председника Француске, Александра Милерама, писмо отправника послова из Букурешта председнику Владе СХС, Стојану Протићу, акт о закључењу веридбе на румунском језику, предбрачни уговор на француском  језику, писмо министра Драгомира Јанковића у коме обавештава посланика Бошка Чолак Антића о посети краља Александра румунском двору и др.

Туристичка организација општине Рача и Центар за митолошке студије Србије наставиће са актавностима потребним да се обезбеде средства за обнову Карађорђевог дома, као и на одређивању његове намене која ће бити на задовољство грађана општине Рача.

Share Button