Новости: Карађорђев етно-комплекс неће више пропадати

posted in: Press clipping | 0

Текст овог чланка преузет је у целусти са сајта днвевног листа НОВОСТИ: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:489807-Karadjordjev-etno-kompleks-nece-vise-propadati

 

Фонд Карађорђе Петровић: Од Епархије шумадијске тражимо да врати комплекс месној заједници Вишевац

КАКАВ бисмо ми то народ били да препустимо забораву, пропадању и корову путеве славног Карађорђа Петровића? Одговор на ово, сасвим једноставно питање, није ни потребан. Фотографије из Вишевца, Вождовог родног места, објављене у празничном броју „Новости“, речитије су од сваке речи. Ипак, није све изгубљено!

rep-karadjordje_620x0Фонд „Карађорђе Петровић“ и Туристичка организација општине Рача крагујевачка, речено је у петак нашем листу, најхитније ће тражити да Епархија шумадијска Вождов етно-комплекс (домаћинство из 1804) врати на старање управо завичају вође Првог српског устанка, како би се зауставило његово даље пропадање.

– Епархија, не само да се не брине о повереној јој имовини, већ из године у годину, а то је готово деценија, препушта је времену и небризи – каже Весна Златић, председник Фонда. – Зато ће Фонд од Епархије затражити раскидање уговора о газдовању и читав комплекс вратити на старање месној заједници Вишевац. Више пута покушавали смо да укажемо на проблем, покренемо успавану савест, али, наилазили смо на зид ћутања. А од ћутања нема никакве користи.

Карађорђев етно-комплекс, подсетимо, 2005. године Управни одбор Фонда уступио је епархији. Весна Златић каже да је то било и логично, јер је преко пута и манастир, задужбина владике др Саве, претходног епископа Шумадијског. Намера Епархије је, како објашњава Златић, била да у међувремену уз светињу подигне и конак за монахиње. Рачунало се на њихов дар да, попут женских манастира у околини, као што је Копорин, на пример, уреде читав комплекс, оплемене га и о њему брину.

– Како, у међувремену, монашки живот уз манастир није заживео – Фонд нема право ни да ћути ни да чека – изричита је Весна Златић.

Готово истовремено, месна заједница Вишевац показала је интересовање и вољу да би радо, поново преузела газдовање Вождовим етно-комплексом „исто колико јој је стало да се што пре подигну манастирски конаци и започне монашки живот“.
– За нас, заиста, једну сиромашну средину не би било лепше светковине од дана препуног посете – каже нам Владета Прокић, председник Месне заједнице Вишевац. – А такав дан треба дочекати достојно великом Вожду, у другачијем Вишевцу.

Са овом поруком сагласан је и Давор Тимотијевић, директор туристичке организације, општине Рача чији је Вишевац тек један део. Тимотијевић каже:

– Мада је читав комплекс доста запуштен, што није ни чудо када се о њему стара само ентузијаста, професор Аца Поповић, о чему сте и ви писали, врло брзо би се све могло довести у ред и сјај какав и заслужује Карађорђе.

Овај млади човек нема дилему:

-За Вишевац, нашу општину, али и за овај део Шумадије, то би могао да буде замајац. Не само за туризам.

ПУТЕВИМА СЛАВЕ И СТРАДАЊА

У фебруару ове године, прича нам Весна Златић, Фонд и Туристичка организација Раче промовисали су једну лепу идеју у чију би реализацију биле укључене још две шумадијске општине, Аранђеловац и Топола. Реч је о „путу Карађорђа“, од места рођења до места страдања, преко Орашца где је подигао устанак, Тополе коју је одредио за престоницу… До Радовањског Луга где је трагично завршио. И, цркве Покајнице коју је, у знак покајања, подигао Вождов кум Вујица.

Share Button